2008. július 13., vasárnap

Hétvégi pörgés

Ezt a hétvégét eredetileg a Visegrádi Palotajátékokon töltöttük volna, amin évek óta részt veszünk, mint szereplők. Azok kedvéért, akik esetleg nem tudják, elárulom ennek okát: Laci gyerekkorában a Katona József Színházban, majd a Magyar Rádió Gyerekstúdiójában szerepelt, mint gyerekszínész, s a rádió gyerekstúdiósai később is együtt maradtak, és 13-as stúdió néven színtársulatot alapítottak. (Papp János színművész és Varsányi Anikó rádiós rendező vezetésével.)
A 13-as stúdió évekig tartott előadásokat havonta a Komédium Színházban, valamint különböző helyszíneken, többek között a Visegrádi Palotajátékokon minden évben ők töltötték meg a Salamon tornyot hatalmas nézősereggel, különböző remek előadásokkal vonzván oda az embereket. Ők-vagyis mi, hiszen néhány évig jómagam is szerepet vállaltam ezekben a darabokban.

Tehát, ide nem mentünk most, évek óta először, ami kis hiányérzettel töltött el minket, de nem búslakodtunk nagyon, hiszen ennek voltaképp örömteli oka volt: az egyik társulati tagnak a héten megszületett a kisfia, nélküle pedig már nem volt elegendő szereplő a darabhoz, így lefújták a programot. (Mivel a színtársulat tagjai közül már mindenki dolgozik - többen színészként illetve rendezőként - sokaknak pedig családja is van, már egyre nehezebb a kellő számú embert összetoborozni egy-egy előadásra, így ezek száma évről évre csökken, de bízunk benne, hogy jövőre azért ismét lesz előadás Visegrádon.)

Na, eddig csak arról beszéltem, hogy mit NEM csináltunk most hétvégén, most akkor elmesélem, hogy viszont mi az, amit mégis tettünk. :-D
Először is a borzalmas forróság hírétől beijedve, tegnap egész délelőtt a "Kerti medence vásárlása" című projekten dolgoztunk, hosszasan, körülményesen, de sikerrel. A mai napunk nagy része pedig ugyanezen alkalmatosság felállításával telt, szintén körülményesen, de sikeresen. :-)
Estére lett csak kész, így Borkával mi még nem próbáltuk ki, de holnap igyekszünk ezt pótolni, és akkor majd képes beszámolóval is jelentkezünk.

Tegnap este pedig egy rendkívül különleges, izgalmas színházi élményben volt részünk. A Cupido és a Halál című barokk operát tekintettük meg a budai Törökfürdőben, Göttinger Pali barátunk rendezésében. Izgalmas találkozása volt ez réginek és újnak, de a barokk kor túlfűtött, incselkedő melódiái remekül megfértek a kortárs felfogású rendezéssel, jelmezekkel, és előadásmóddal. A helyszín már igazán csak a hab volt a tortán, pompás keretet biztosított a darabnak. Nagyon jól szórakoztunk, örültünk, hogy ott lehettünk, ami nem is volt olyan egyszerű, hiszen a nagy sikerre való tekintettel egy extra előadást is tartottak, és mi ezen vettünk részt tegnap, a többi időpontra már minden jegy elkelt.

Ma délután pedig családilag megünnepeltük Laci húgának, Eszternek a szülinapját. Ez a vidám dalolgatós kép akkor készült Boriról.

3 megjegyzés:

Ingrid írta...

Nos, nekem valóban sok újat írtál le :) Nem tudtam, hogy színházi körökben mozogtok.
Nagyon örülök, hogy a hiányérzettől függetlenül jól telt a hétvége, sikeres darabot nézhettetek meg (gondolom Borka nélkül).
Végül, de nem utolsó sorban: Boldog szülinapot Eszternek!

panka írta...

Á Ingrid, nem mozgunk mi olyan körökben, csak némely körülmények folytán Laci gyerekkkori barátainak a nagy része színházi pályára lépett. :-)
Nekem meg a nővérem színésznő, de ettől még összef*som magam a gyönyörűségtől, ha a Mácsai köszön nekem az Örkény színházi büfében, ha darab után bemegyünk gratulálni a tesómnak. :-)))
Én teljesen laikus színházkedvelő vagyok, nekem mindent el lehet adni, ha én élvezem, szóval nem mondhatnám, hogy túl kifinomult kritikai érzékkel rendelkeznék. :-)

Igen a darabot Borka nélkül néztük meg, ő békésen aludt közben a nagyszülőknél.
Eszter nevében is köszi. :-) 26 lett, úgyhogy most azzal húzzuk, hogy már közelebb van 30-hoz, mint a 20-hoz. :-D De csak azért mert 2 éve ő kezdte ezzel heccelni Lacit. :-)

glaci írta...

"barokk kor túlfűtött, incselkedő melódiái remekül megfértek a kortárs felfogású rendezéssel, jelmezekkel, és előadásmóddal"

ezt írd meg Paliéknak is, hátha bekerül a műsorfüzetbe (vagy mint online kritika :-)

Laci