2008. április 22., kedd

Föld nap - zöld nap

Remek apropónak érzem a mai napot - a Föld napját - arra, hogy beszámoljak egy apró kis változtatásról a háztartásunkban. Sajnos messze vagyunk attól, hogy azt mondhassam, igazán környezetvédő módon élünk, és tisztában vagyok vele, hogy vannak nálunk sokkal- sokkal elszántabbak, akik ennek többszörösét teszik Földünk szebb jövőjéért, de úgy gondolom a kicsi is több a semminél. Az igazán idilli persze az lenne, ha mindenki ökofalukban, energiatakarékosan, bio módon élne, de lássuk be, ez egy utópia - én annak tartom - azonban a realitás talaján maradva is mindenki megtalálhatja azt a néhány pontot, amin könnyűszerrel tud változtatni környezetünk védelmében.

Dicsekvésre semmi okom, sőt, rögtön nyilvános gyónást is rendezek, mert van olyan terület, ahol magam is szégyellem, hogy nem vagyok elég környezettudatos. De van olyan, amiben talán tippeket tudok adni másoknak a továbblépéshez.

A szelektív hulladékgyűjtés alap, ebben megegyezhetünk. Na, és itt jön a mi legnagyobb környezet elleni vétségünk: nekünk ez nem megy. :-( Ugyanis a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtő is autótávra van tőlünk. Mi itt a gond? Hát hogy nincs autónk. :-) Úgyhogy egyelőre, jobb híján, ezzel vigasztalom magamat, hogy amekkora pofont adunk a környezetnek a nem szelektív hulladékgyűjtéssel, akkorát használunk neki azzal, hogy nem szennyezzük a levegőt benzingőzzel.

Kisgyerekesként a következő sarkalatos pont a pelenka.
Ebben sajnos megint csak egy átmeneti megoldással élünk, de talán ez is több a semminél. Az eldobható pelenkák szintetikus anyagból vannak, így használatukkal valójában gusztustalan pelenkahegyeket gyártunk, amik teljes egészében, gyakorlatilag sosem fognak elbomlani. Az igazán környezettudatos megoldás a mosható pelenka. Lenne... Ezt a döntést azonban nem könnyű meghozni, mindenki maga látja, hogy idejéből, energiájából mire telik. Mélységesen tisztelem mindazokat az édesanyákat, akik meg tudták hozni ezt a döntést, nekem nem sikerült, de, hogy mégiscsak enyhítsem a lelkiismeretfurdalásomat, ökopelust használunk. Ez a pelenka sem bomlik el száz százalékban, de jóval több része, és jóval gyorsabban, mint a hagyományos eldobható pelusnak. Mi a Dm saját márkás ökopelusát használjuk, árban is elég jó, és egyéb tekintetben is meg vagyunk vele elégedve. Ez nem a reklám helye, tudom, csak azért árulom el a márkát, hogy ha valaki esetleg szívesen kipróbálná, tudja, hol vegyen ilyet.


Amiért azonban ez a bejegyzés megszületett, a téma, amiben tényleg sikerült egy környezetbarát megoldást találnunk, az a mosás. Már eddig is jóideje illóolajjal illatosítot ecetes vizet használtunk öblítő helyett a mosógépbe - nagyon bevált, egyáltalán nem lesz tőle ecetszaga ruhának - most azonban megtaláltuk a mosópor környezetkímélő alternatíváját is. Ez pedig a mosódió. Itt lehet róla bővebben olvasni, és ezen az oldalon meg is lehet rendelni. Nagyon szépen mos, főleg színes ruhákat, a fehérekhez valóban praktikus beszereni az oxigénes fehérítőt. Nem utolsó sorban jóval gazdaságosabb is, mint a vegyszeres megoldás, 1 kg mosódió 3500 ft, és ez állítólag heti 2-3 mosással számolva 1 teljes évre elegendő egy családnak. Fölösleges vegyszerektől kíméljük meg így a környezetet, és ez jó érzés. :-)

Fejlődni még rengeteget lehet, szeretnénk is, kezdő lépésnek tán ez is megteszi.

5 megjegyzés:

Ingrid írta...

Tényleg egy húron pendültünk tegnap :)
Bár Te sokkal tudatosabb vagy! Az ecetet én is sokmindenre használom, így kiváltva sok kemikálét, de hogy mosódió... hmmm.... nem ismertem.
Nagyon örülök, hogy Te ilyen környezettudatosan élsz!

Ingrid írta...

Ja, és az ökopelus.... arról is szerettem volna írni:
én is vettem, használjuk is, de sajnos Bogyóapu nem szereti... így vegyesn használom az L-betűssel...
:(

Névtelen írta...

Panka, köszi, hogy erről írtál. Nemrég nyílt DM Tváron is, szóval, ha ott kapunk ilyen ökopelust, akkor mindenképp áttérünk rá. A mosódióról nem is hallottam, de nagyon szívesen kipróbálnám. Valószínűleg azonban nem szállítanak Romániába, mint a legtöbb kereskedőcég akiktől rendelnék :((
Mi évek óta nem dobunk el papírt, gyűjtjök és két-három havonta elvisszük a leadóhelyre. Hátha megmentünk így egy-egy fát...
Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy írtál erről :)
ÁronAnyu

Névtelen írta...

Ó, boldog kilencedik hónapot a kis örökvidám, vagány kiscsajnak!
Áronék

panka írta...

Köszönöm, de nem, sajnos tényleg szó sincs róla, hogy én annyira környezettudatos lennék. Csak úgy tűnik egy szokatlanabb módját választottam a környezetvédelemnek. De a "szelektívtelenségünk" nekem tényleg fájó pont, az azért alap elvárás lenne. :-(