2008. május 23., péntek

10 hónapos


Borika ma 10 hónapos!
Az elmúlt hónapban hatalmas fejlődési ugráson ment keresztül, megtanult ülni és állni, valamint a mászást is egyre bátrabban próbálgatja. Egyértelmű, hogy rengeteg mindent ért, ami körötte történik, és egyre egyértelműbben kommunikál.
Ugyanakkor játszik is a "szavakkal" , gyönyörködik a hangjában.
Lássuk részletesen, mi mindent is tud a mi kislányunk, aki már nem is annyira picike.

Testi fejlődés:
Magától feláll : Igen! Ez a kedvenc elfoglaltsága mostanában, ahol csak teheti, feláll.
Ha mindkét kezét fogják, jár : Hát nem jár, de lépeget egyet-kettőt, ha fogom a két kezét.
Székről föl le mászik: Nem, ezt még nem csinálja, de tegyük hozzá, hogy nincs is neki elérhető közelségben olyan szék, amin ezt gyakorolhatná.
Állásból leül : Ezt is tudja, ha akarja, de azért oda kell figyelnünk rá, mert gyakran inkább amolyan zsák krumpli stílusban puffan el, ha megunja az ácsorgást.
Alvásproblémái lehetnek abból, hogy éjszaka is gyakorolni akarja az állást : Huh, kopp-kopp-kopp, de ilyen problémával eddig nem kellett szembenéznünk. Sőt, félve írom le, nehogy elkiabáljam, de már legalább egy hónapja nagyon nagyon szépen átalussza az éjszakákat, egy-két kivételtől eltekintve este 8, fél 9-től, reggel 6, fél 7-ig hangját se halljuk.
A zenére ringatózással, ugrándozással, riszálással, dúdolással reagál : Igen, nagyon muzikális, rázza a kis popsiját, ha zenét hall. :-)
Két kis tárgyat már egy kezében is képes megtartani: Igen.
Szándékosan elenged egy tárgyat, de ezt nagyon óvatosan teszi :
A Bori? Óvatosan? Hahhaha. :-) Piff-puff, dirr-durr! Így engedi el a tárgyakat. :-)
Kezdi az egyik kezét és a teste egyik oldalát előnyben részesíteni: Már nagyon nagyon régóta mindig a jobb kezével nyúl etetésnél a kanál után. Kíváncsi vagyok, hogy tényleg jobbkezes lesz-e. (Nálunk ez azért izgalmasabb kérdés, mert én balkezes vagyok, úgyhogy erre is lenne éppen esély.)
Szociális fejlődés:
Szeret a vízzel játszani : Naná! :-)
Tudatában van saját magának, és várja a többiek elismerését: Nem várja. És ennek örülök, mert szerintem ez így van rendjén. Nagyon boldog, ha megdícsérjük, ha örülünk annak, amit csinál, de semmilyen elvárása nincs még ezzel kapcsolatban, nincs megsértve, ha valamiért éppen nem rajongjuk körbe.
Keresi a társaságot és a figyelmet : Az ide tartozik, hogy igen határozottan megfogja az arcát minden számára kedves embernek? :-)
Hangulatai vannak: tud sértődött, szomorú, vidám és dühös lenni: Szomorú, vidám, és dühös tud lenni. Sértettnek még nem láttam, és ennek is örülök, mert ez valamilyen szintű tudatos manipulálást jelentene részéről, és jó, hogy ilyen még nincs nála. Bánatos, ha megszidom valamiért, de nem sértődik meg, nem duzzog, vagy semmi ilyesmi.
Viszont van még egy érzelem, ami ha nem is gyakran, de egyértelműen látszik rajta, és ez a félelem, vagy ijedtség. Érdekes, mert a legtöbb dologban nagyon bátor, néha viszont megijed a váratlan hangoktól, vagy mozdulatoktól.
Utánozza a gesztusokat, arckifejezéseket, hangokat : Igen, sőt, most már kimondottan igyekszik utánunk mondani rövidebb szótagokat. Ha mondjuk, elismétli, persze csak ha olyan kedve van.
Fél az idegen helyeken : Nem jellemző.

Értelmi fejlődés:
Egyre többet utánozza mások tevékenységeit - rágja a fogkefét, bedörzsöli magát szappannal : Ilyen hétköznapi tevékenységeket még nem láttam tőle, viszont ugye épp a héten írtam, hogy milyen ügyesen utánozta a tőlem látott mozdulatokat, és a meseolvasást.
Megért pár szót és parancsot, és eleget tesz néhány felszólításnak : Parancsot? Basszus, néha komolyan kiakadok erre a leírásra, nem is értem miért használom, hát mim nekem ez a gyerek, hogy parancsoljak neki??? Naszóval, mindenféle kérést megért, és néha eleget is tesz nekik. De hogy érti az tuti. Nagyon édes, ahogy küzd saját magával, mikor mondjuk neki, hogy nem szabad, és tényleg megáll, és abbahagyja, de újból és újból odamegy, és csinálja a tilosat, és látszik rajta, hogy egyszerűen nem tudja megállni. Pedig akarja, gondolkodik, erőlködik, mikor kérjük, hogy ne tegye. Ilyenkor neki is az a legjobb, ha eltereljük a figyelmét valami egészen mással, ez szerencsére működik.
Kihúzgálja a fiókokat és átvizsgálja a tartalmukat: Nem, mert nem szabad neki ilyet csinálni. :-) A játékos ládáját szokta borogatni, és vizsgálgatni a tartalmát.
Érdeklődve rak össze tárgyakat : Igen, több-kevesebb sikerrel.
Szerintem egyértelműen kitűnik, hogy az előző hónapokhoz képest is mennyire sokat fejlődött Bori ebben az elmúlt egy hónapban, nagyon nagyon büszkék vagyunk rá, olyan öröm látni, hogy így okosodik, ügyesedik.

Egyre kevésbé kelti egy kicsibaba benyomását, inkább már egy kisgyereknek tűnik.
Meg egy tündérbogyónak. :-)

5 megjegyzés:

PM írta...

Meg cukinak :)
( Amúgy engem is kiakaszt, hogy néha bazári majomnak nézik a gyereket ezek a leírások. ) Édes nagyon a kiscsaj, kis okos :)

PM írta...

De hülye vagyok, boldog hófordulót :)

Évi írta...

Tündérke!!!
Ezt a pofátlanságot, hogy egy gyerek szemüveg ennyibe kerül????A pofám leszakad.Hát ha nem ezt akkor mit kéne támogatni?, hogy egy kisgyerek szeme renbejöjjön, mindennél fontosabb.Azt a betyár mindenit.
Jövöhét szerda tali???

Pusz, Éviék

Névtelen írta...

Borikám,
nagyon boldog hófordulót kívánok neked. Okos vagy, szép vagy, vagány vagy! Kacsócupp
Áron

Névtelen írta...

Te milyen vagány vagy ebben a kosárban...
RKriszta